Låt oss prata om det här med skatt på dricks. Dricksen är alltså något som numera ska skattas som en inkomst och som vi förväntas ta upp själva i vår deklaration. Förutom inkomstskatt ska vi också betala egenavgift på dessa pengar, enligt Skatteverket.

En av anledningarna till att restauranganställdas löner inte har följt utvecklingen är att man någonstans kallt räknar med en liten gåva från gästen. Ju bättre du är på ditt yrke, desto mer i fickan efter dagens slut!

Gåvoskatten är slopad sedan december 2004. EN yrkesgrupp förväntas ändå att betala skatt på gåvor, som dricksen faktiskt är, en frivillig gåva. Gåvoskatt alltså, som ju då inte finns.

Det låter väldigt mycket som att staten tänker ta mina gåvor och inte ge mig någonting tillbaka. En ren vinst för staten och en riktigt dålig affär för oss som jobbar inom restaurangbranschen. I ett samhälle som mer präglas av korrupta politiker som får feta avgångsvederlag när de inte ens är kompetenta att utföra sitt arbete så känner jag mig jävligt lurad. Jag måste faktiskt utföra mitt arbete för att få behålla det.

ANNONS:
Rent skattetekniskt då? Har vi några speciella utgifter som vi skulle kunna göra avdrag på? Nämen, oj! Stödstrumpor, specialskor, egna arbetskläder, naprapat, kiropraktor, fotvård, listan kan göras lång på sådant som vi måste betala för, men som ligger lite i gråzonen för avdrag. Och då ska vi inte tala om alla dyra taxiresor när kommunaltrafiken inte funkar sena nätter.

Det vi utstår inom branschen, varje dag, fysiskt och psykiskt är något de flesta andra yrkesgrupper aldrig skulle förstå eller ens acceptera. Långa krävande pass med tunga och obekväma lyft, sena kvällar. Människor, ja faktiskt förvånansvärt ofta helt vanliga bildade människor, som säger inte bara kränkande saker utan rentav yttrar olagliga hot mot oss. Detta händer hela tiden, överallt, dagligen. Men som vi också ofta får höra; kunden har ju alltid rätt. Eller?

Trots detta så älskar vi vårt yrke och att ge service utöver det förväntade till glada, trevliga gäster gör att man med glädje går vidare, trots ryggont och kränkningar.

Så att jag och mina kollegor får en gåva från gäster, det har inte staten med att göra. Till arbetsgivare och fack, var var ni när detta beslut låg på agendan? Ni vet att utan oss blir det inget AW, inga turister, inga fungerande hotell, ingen romantisk middag och ingen representation.Inte ens lunch om du inte lagar den själv.

Jenny Olsen/dnBilder från evenemanget


Användare från gamla versionen utav sidan får tyvärr skapa nya konton, det tar dock bara några sekunder.

Registrera dig idag!


Här hittar du alla möjliga evenemang, allt från den lokala idrottsklubbens match till den bästa konserten nere på stan.
Vi finns nu över hela Sverige!
Registrera dig!

Det är gratis!

SPOTLIGHT


Djungeldisco! Dans & Lek för hela familjen lörd 9

DJUNGELDISCO! Dans & Lek FÖR HELA FAMILJEN! NÄR: Lörd 9 dec kl 14-16 VAR: På Urkraft Dansskola, Sveavägen 128, 113 50 Stockholm Yes! Det blir ett till Djungeldisco 2017! Lördagen den 9e december kan du dansa loss med familjen på Urkraft igen!

Till evenemanget

SÖK EVENEMANG