Det är fortfarande förbjudet att släppa loss till musik på krogen om tillstånd saknas – trots ett riksdagsbeslut för över ett år sedan att avskaffa danstillstånden. Under tiden riskerar restaurangägare indragna serveringstillstånd, böter och fängelse.

Skriv ut Rätta artikel Spara artikel
I somras anmälde polisen en restaurangägare i Stockholm för att spontandans uppstått i lokalen. Bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita har även fått samtal från andra krögare som fått besök av polisen.

– Nu måste regeringen göra någonting åt det. Det är inte rimligt att vi har poliser som har det här som en del av arbetet. Det får ett löjets skimmer med tanke på de samhällsproblem som faktiskt finns och som man borde fokusera resurserna på, säger Eva Östling, vd för Visita.

ANNONS:

Hon tycker att det är absurt att restaurang- och barägare i Sverige riskerar att bli av med serveringstillståndet och till och med få fängelsestraff för att deras gäster står och gungar till musiken.

– Hela världen, åtminstone hela Europa, skrattar ju åt oss, säger Eva Östling.

Riksdagen tillkännagav i april förra året att regeringen ska arbeta för att danstillståndet ska avskaffas och borde återkomma med ett förslag till lagändring. Visita har tryckt på hos regeringen och försökt få reda på varför ärendet dröjer, men har bara fått vaga svar.

Två moderata och en vänsterpartistisk riksdagsledamot har också, var och en för sig, ställt en skriftlig fråga till den tidigare inrikesministern Anders Ygeman om varför ärendet drar ut på tiden.

Statsrådets svar är att ärendet bereds, men att det är viktigt att dans inte medför ordningsstörningar eller riskerar säkerheten. TT har sökt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Krister Zeidler/TTBilder från evenemanget


Användare från gamla versionen utav sidan får tyvärr skapa nya konton, det tar dock bara några sekunder.

Registrera dig idag!


Här hittar du alla möjliga evenemang, allt från den lokala idrottsklubbens match till den bästa konserten nere på stan.
Vi finns nu över hela Sverige!
Registrera dig!

Det är gratis!

SPOTLIGHT


Djungeldisco! Dans & Lek för hela familjen lörd 9

DJUNGELDISCO! Dans & Lek FÖR HELA FAMILJEN! NÄR: Lörd 9 dec kl 14-16 VAR: På Urkraft Dansskola, Sveavägen 128, 113 50 Stockholm Yes! Det blir ett till Djungeldisco 2017! Lördagen den 9e december kan du dansa loss med familjen på Urkraft igen!

Till evenemanget

SÖK EVENEMANG